Mind Your Trip online interventie NPS

Datum: 13 juni 2018

Mind Your Trip

Gisteren werd 'Mind Your Trip' gelanceerd. Een Europees project dat zich richt op jongeren (14-25 jaar) die NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen) gebruiken. De website bevat informatie, hulpmiddelen en aanwijzingen om het gebruik zo veilig mogelijk te houden.

Veiligheid is inderdaad een belangrijk thema, want de effecten en risico's van NPS zijn vaak onbekend. Uit onderzoek blijkt dat de gezondheidsrisico's aanzienlijk kunnen zijn, zoals onlangs nog tot uiting kwam bij het product 4-FA.

Er zijn honderden verschillende middelen die NPS worden genoemd en bijna elke week worden nieuwe stoffen ontwikkeld. Het zijn vaak zeer krachtige middelen, waardoor gebruikers veel hogere dosissen binnenkrijgen (met een veel sterker effect) dan ze verwachten.

De Mind Your Trip interventie spoort gebruikers aan om hun NPS-verbruik via de website te beoordelen en eventueel online hulp te krijgen om te gebruik te minderen, te stoppen of minstens veiliger te gebruiken. De website informeert over 'Harm Reduction' en adviseert jonge consumenten over wat ze kunnen doen bij noodgevallen als gevolg van druggebruik. Verder wordt verwezen naar de nationale websites in verband met mogelijkheden voor hulpverlening op het gebied van drugs of geestelijke gezondheid.

www.mindyourtrip.eu