Veel gestelde vragen

Algemeen

  • Ik heb informatie nodig rond drugs voor mijn school/ studies. Kunnen jullie helpen?

    Je vindt heel wat informatie op deze website. Als je op zoek bent naar specifieke thema's, gebruik dan de zoekfunctie, rechts bovenaan elke pagina.

    Nog meer info, feiten en cijfers nodig? Op de website van De DrugLijn is er een gedeelte voorzien voor studenten met feiten & cijfers, links en een boekenlijst. Klik hier

  • Wat is het verschil tussen soft en hard drugs?

    Men heeft geprobeerd om drugs in te delen in minder gevaarlijke ('soft') en gevaarlijke ('hard') drugs. Hierbij wordt gekeken naar lichamelijke gevolgen, de kans op lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid en de kans op maatschappelijke problemen.

    In praktijk is dit onderscheid echter relatief omdat er ook altijd moet rekening gehouden worden met de manier waarop een gebruiker ermee omgaat. Een drug zoals cannabis, wordt traditioneel als 'soft drug' omschreven. Cannabis kan echter ook op een 'harde' manier gebruikt worden, met allerlei problemen en afhankelijkheid tot gevolg. Cocaïne wordt dan weer als 'hard drug' gezien, terwijl sommige gebruikers er in slagen om er matig mee om te gaan en niet in de problemen te geraken. Dit geldt ook voor alcohol. De meeste mensen gaan er goed mee om, terwijl andere er zeer ernstig lichamelijk verslaafd aan geraken.

    Het blijft natuurlijk wel een feit dat sommige drugs meer risico's inhouden dan andere. GHB-gebruik houdt bijvoorbeeld grotere risico's in omdat je er snel een overdosis van kan nemen en omdat het snel tot lichamelijke verslaving kan leiden bij regelmatig gebruik.

    Meer info over de 'ranking' van drugs op de Cannabishulp blog

  • Hoe gevaarlijk is het om drugs te combineren?

    Druggebruik houdt altijd risico's in, maar combineren van drugs verhoogt het risico nog meer. Door het combineren kan de werking van de afzonderlijke middelen verminderd, versterkt of veranderd worden. Het gevolg is dikwijls onvoorspelbaar.

    Ruim de helft van spoedopnames in ziekenhuizen als gevolg van druggebruik heeft te maken met combinaties die verkeerd uitdraaiden. Driekwart van de overlijdens na druggebruik zijn toe te schrijven aan het combineren van middelen.

    Heel vaak is het de combinatie met alcohol die gevaarlijk kan zijn. In combinatie met stimulerende middelen (XTC, speed, cocaïne) geeft het gemakkelijk aanleiding tot controleverlies en roekeloos of agressief gedrag. In combinatie met verdovende middelen (bijvoorbeeld GHB) wordt het verdovende effect vele malen versterkt wat aanleiding kan geven tot bewusteloosheid en coma.

    Lees hier meer over op de website van De DrugLijn

  • Wat zijn 'designer drugs', 'smart drugs', 'eco drugs', 'rape drugs'?

    'Designer drugs' of 'research chemicals' zijn drugs die ontwikkeld werden in een laboratorium om enerzijds specifieke effecten op te roepen bij een gebruiker, anderzijds om de wetgeving rond illegale drugs te ontwijken. XTC is in essentie ook een designer drug, maar het wordt geen 'research chemical' meer genoemd omdat het reeds lang is ingeburgerd. Tegenwoordig wordt meer de term 'Nieuwe Psychoactive stoffen' (NPS) gebruikt. De lijst van designer drugs blijft voortdurend aangroeien. Het is zeer riskant om deze producten te gebruiken omdat er meestal weinig of niets bekend is over de samenstelling en de giftigheid ervan.
    Meer over NPS en thema NPS

    'Smart drugs' waren oorspronkelijk zogenaamde 'noötropische geneesmiddellen' die ontwikkeld werden om de verstandelijke functies en het geheugen te verbeteren bij mensen met dementie en de ziekte van Parkinson. Ondertussen is het een algemene verzamelnaam geworden van allerlei producten die in realiteit meestal niets meer met de hierboven vermelde geneesmiddelen te maken hebben. Het is dus eerder een term die goed verkoopt. Er is echter weinig geweten over de samenstelling van deze producten en over de mogelijke risico's.

    'Eco drugs'. Het gaat hier om rechtstreeks uit de natuur afkomstige producten die een effect hebben op je bewustzijn. Het zijn planten en kruiden waarvan de verdovende, stimulerende of bewustzijnsveranderende ('hallucinogene') werking vaak al eeuwenlang bekend is, zoals ginseng, valeriaan, efedra, guarana, doornappel en vliegenzwam. Verder ook bepaalde paddestoelen ('paddo's) en cactussoorten met een hallucinogene werking. Ecodrugs worden soms als 'gezonder' en 'veiliger' beschouwd dan 'echte' of 'synthetische' drugs. Dit is echter zeer relatief. Sommige producten, zoals ginseng bijvoorbeeld, hebben een mild effect en zijn onschadelijk. Andere kunnen een zeer heftige werking hebben en zelfs zeer giftig zijn, zoals doornappel en vliegenzwam bijvoorbeeld.

    'Rape drugs' worden stiekem toegediend in een drankje om slachtoffers te verdoven, om daarna seks met hen te hebben. In dit verband wordt GHB dikwijls vernoemd. Waarschijnlijk moet iemand toch al wat alcohol gedronken hebben om de typisch zoute smaak van GHB niet op te merken. Ook Rohypnol® (een slaapmiddel) en Ketamine ('Special K') zouden soms gebruikt worden. Waarschijnlijk is alcohol echter het meest gebruikte middel om iemand minder weerbaar te maken.
    Meer hierover op de website van De DrugLijn

  • Wat is lachgas?

    Lachgas kwam tijdens de coronacrisis (2020-21) vaak in het nieuws. Info over wat het is, hoe het gebruikt wordt, de effecten en risico's, en hoe je het zo 'veilig' mogelijk kan gebruiken vind je hier: Thema lachgas

XTC

  • Kan je verslaafd worden aan XTC?

    Niet in de klassieke zin van het woord. Je zal dus niet de neiging hebben om elke dag XTC te gaan slikken. Trouwens dan zou het ook niet meer de effecten geven die je wenst. Het 'goed voelen' valt immers weg wanneer je te vaak en te veel gebruikt.

    Wel bestaat er afhankelijkheid in de zin dat je uitgaan niet meer leuk vindt zonder XTC. Als je regelmatig gebruikt kan de rest van je leven er ook 'kleurloos' gaan uitzien, waardoor je alleen nog maar plezier gaat beleven wanneer je onder invloed bent. En dat is natuurlijk ook een vorm van afhankelijkheid.

  • Wat zijn de belangrijkste risico's van XTC?

    Het belangrijkste risico is oververhitting. Opgepept blijven doordansen in een warme omgeving, zonder af te koelen en water te drinken kan tot oververhitting leiden. XTC verstoort ook de temperatuurregeling in de hersenen. Bij een lichaamstemperatuur van 41 graden of meer kan je sterven.

    Je moet dus 1-2 glazen water drinken per uur. Echter ook niet meer want dan loop je kans op 'watervergiftiging', wat ook dodelijk kan zijn. Zo zijn sommige gebruikers uit paniek (omdat de XTC 'slecht viel') al eens te veel water gaan drinken met fatale gevolgen.

    XTC kan je overmoedig maken, waardoor je gevaar niet langer ziet. Onder invloed aan het verkeer deelnemen is bijzonder riskant.

    Als je anti-depressieve medicatie neemt (meer bepaald MAO-remmers) dan kan dit leiden tot serotoninevergiftiging. Hetzelfde geldt voor andere stimulerende middelen zoals speed en cocaïne. Serotoninevergiftiging veroorzaakt oververhitting, bewustzijnsstoornissen en hartproblemen (hartaanval of hartstilstand).

  • Hoe werkt XTC in op de hersenen?

    XTC zorgt ervoor dat het beloningscentrum in de hersenen geprikkeld wordt, waardoor je aangename gevoelens ervaart. Meer bepaald veroorzaakt XTC dat bepaalde zenuwcellen in de hersenen serotonine afgeven. Voldoende serotonine in de hersenen brengt rust, relaxatie en een gevoel van welbehagen.

    Na het slikken van XTC zijn de serotonine-bevattende zenuwen leeg. De serotonine is dus gewoon op. Dit tekort aan serotonine leidt net tot tegenovergestelde gevoelens zoals somberheid, angst, onrust en onbehagen.

    Het kort na elkaar slikken van XTC heeft dan ook geen enkele zin. Je wordt wel 'opgefokt' van de stimulerende werking van XTC, maar de aangename gevoelens blijven achterwege. Het serotonine niveau moet eerst weer aangevuld worden en dat duurt enige tijd.

    Het serotonine tekort na gebruik van XTC zorgt ook voor de 'dip' achteraf die enkele dagen kan aanhouden.

  • Kan je hersenschade oplopen door XTC-gebruik?

    Hier is nog geen definitief antwoord op. Er zijn wel aanwijzingen dat regelmatig of 'zwaar' gebruik aanleiding kan geven tot hersenschade. 'Zwaar gebruik' wil zeggen hogere dosissen of meerdere pillen slikken per keer.

    De hersenschade zou vooral tot uiting komen via geheugenproblemen en concentratiestoornissen. Verder worden ook verhoogde impulsiviteit (iets doen zonder na te denken), angsten en stemmingsschommelingen vernoemd.

    Vrouwen lopen meer risico dan mannen. Ook het gebruik van XTC in een zeer warme omgeving zou de risico's doen toenemen.

    Bij de uitgevoerde studies kon echter niet goed vastgesteld worden wat moet toegeschreven worden aan XTC en wat aan andere factoren. Zoals: de 'lifestyle' van de gebruikers (weinig rusten en ongezond eten), het combineren van XTC met andere drugs, en de samenstelling van de XTC-tabletten.

    Meer hierover op de website van De DrugLijn

  • Kan je in een XTC-trip blijven 'hangen'?

    Alle drugs die hallucinogene effecten hebben kunnen dat tot gevolg hebben. Het gaat om middelen zoals LSD, paddo's, cannabis en XTC. Je blijft dan lange tijd na het gebruik de wereld als 'vreemd' ervaren of je lijkt zelf geen contact met de realiteit meer te hebben. Je krijgt 'flash-backs' of je kan problemen met je zicht krijgen ('sneeuwbeelden', trillende beelden,...). Meestal begint het met een 'bad trip' tijdens het gebruik zelf. Dikwijls werd er heel veel of langdurig gebruikt of werden er allerlei producten door elkaar genomen.

    Het is ook mogelijk dat een psychotische stoornis 'uitbreekt', vlak na druggebruik, die voordien al 'latent' (of 'sluimerend') aanwezig was. Als je vroeger al last had van psychotische symptomen (hallucinaties of wanen), of je krijgt er telkens last van wanneer je bijvoorbeeld XTC of cannabis gebruikt, of er komen veel psychoses in je familie voor, dan kan je die hallucinogene middelen best volledig vermijden.

    Over het algemeen komt het 'blijven hangen in een trip' eerder zelden voor en meestal gaat het vanzelf weer over als je voldoende rust genomen hebt.

Speed

  • Kan je verslaafd worden aan speed / amfetamine?

    Je kan zeker geestelijk verslaafd worden aan speed of amfetamine. Deze afhankelijkheid kan variëren van uitgaan niet meer leuk vinden zonder onder invloed te zijn, tot speed nodig hebben voor alles wat je doet omdat je je anders futloos of onzeker voelt.

    Deze verslavingskans is vrij groot als je regelmatig gaat gebruiken. Er ontstaat ook een zekere lichamelijke verslaving omdat je steeds hogere dosissen nodig hebt om het gewenste effect te bereiken.

  • Wat zijn de belangrijkste risico's van speed?

    Net zoals bij XTC is oververhitting een belangrijk risico. Opgepept blijven doordansen in een warme omgeving, zonder af te koelen en water te drinken kan tot oververhitting leiden. Een lichaamstemperatuur van 41 graden of meer kan kan dodelijk zijn. Je moet dus 1-2 glazen water drinken per uur. Echter ook niet meer want dan loop je kans op 'watervergiftiging', wat ook dodelijk kan zijn.

    Na speedgebruik krijg je een 'kater', waarbij je je lusteloos en 'down' voelt. Je kan de neiging hebben opnieuw te gaan gebruiken, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

    Van speed kan je sterk geestelijk afhankelijk worden. Je hebt dan het idee voortdurend speed nodig te hebben om het dagelijkse leven aan te kunnen. Veelgebruikers van speed voelen zich steeds opgejaagd en zijn snel geïrriteerd. Ze lijden gemakkelijk aan slapeloosheid, vermageren sterk en krijgen 'paranoia gedachten'. Een hoge dosis kan ook een tijdelijke psychose veroorzaken (dingen horen en zien die er niet zijn).

    Amfetamine verhoogt de bloeddruk en de hartslag. Hoe meer speed je gebruikt, hoe hoger de bloeddruk wordt. Als je hogere dosissen neemt om het effect nog te voelen, dan kunnen er hartritmestoornissen ontstaan.

    Speed kan je overmoedig maken, waardoor je gevaar niet langer ziet. Onder invloed aan het verkeer deelnemen bijvoorbeeld is bijzonder riskant.

    Als je anti-depressieve medicatie neemt (meer bepaald MAO-remmers) dan kan dit leiden tot serotoninevergiftiging. Hetzelfde geldt voor andere stimulerende middelen zoals XTC en cocaïne. Serotoninevergiftiging veroorzaakt oververhitting, bewustzijnsstoornissen en hartproblemen (hartaanval of hartstilstand).

  • Waardoor ga je knarsetanden als je speed gebruikt hebt?

    Gebruik van speed doet de spierspanning toenemen. Ook de spanning op de kaakspieren neemt toe, waardoor je gaat knarsetanden en malende bewegingen maakt met je kaken. Het boven- en ondergebit worden stevig op elkaar geklemd, wat op den duur schade kan veroorzaken aan je gebit. Verder vermindert speed de speekselvorming (droge mond), waardoor de natuurlijke reiniging van de mond vermindert.

    Cocaïne en XTC kunnen gelijkaardige effecten hebben.

  • Wat is 'Crystal meth' of 'Ice'?

    Het is een amfetamine met een zeer sterke stimulerende werking. Het werkt veel heftiger en langduriger dan andere soorten speed. Het is ook meer verslavend. Het wordt in België zelden gebruikt.

    Meer info op de website van De DrugLijn

  • Wat zijn 'stackers'?

    'Stackers' worden meestal verkocht als eetlustremmers en vetverbranders. Ze bevatten meestal ephedra of ephedrine, en nog andere stimulerende middelen. Ze worden gebruikt om te vermageren, kunnen allerlei bijwerkingen hebben en zijn geestelijk verslavend.

    Meer over 'Stackers' op de website van De DrugLijn

  • Wat is 4-MA?

    Dit is 'verontreinigde speed' die recent in België op de markt kwam en is een zeer riskant product dat reeds dodelijke slachtoffers gemaakt heeft. 4-MA werkt trager dan normale speed, waardoor gebruikers geneigd zijn meer te gebruiken omdat het effect op zich laat wachten. Maar eens het product begint te werken is het effect veel krachtiger. Amfetamines stimuleren de hartslag en de bloeddruk. Maar typisch bij 4-MA is dat de lichaamstemperatuur bijzonder hoog kan oplopen (tot liefst 45°C), wat de dood tot gevolg kan hebben.

    4-MA wordt verkocht als normale speed en heeft het uitzicht van wit of gelig poeder. Het is op het zicht dus moeilijk te onderscheiden van 'gewone' speed. Meer op het Early Warning System van De DrugLijn.

Cocaïne

  • Kan je verslaafd worden aan cocaïne?

    Cocaïne kan geestelijk zeer sterk verslavend zijn. Je krijgt dan het idee dat je geen zelfvertrouwen meer hebt als je niet onder invloed bent. Omdat je na gebruik je gemakkelijk lusteloos en 'down' voelt, kan er snel een vicieuze cirkel ontstaan omdat je telkens gaat bijgebruiken.

    Deze geestelijke verslaving kan soms zeer snel optreden wanneer je gedurende een korte tijd veel en regelmatig gebruikt.

    Er ontstaat ook een zekere lichamelijke verslaving omdat je steeds hogere dosissen nodig hebt om het gewenste effect te bereiken. Na langdurig gebruik kan de afkick vrij hevig zijn en lang aanslepen (soms weken of nog langer). Je voelt je dan depressief en 'uitgeblust'.

  • Wat zijn de belangrijkste risico's van cocaïne?

    Net zoals bij andere stimulerende middelen is oververhitting een belangrijk risico. Opgepept blijven doordansen in een warme omgeving, zonder af te koelen en water te drinken kan tot oververhitting leiden. Een lichaamstemperatuur van 41 graden of meer kan kan dodelijk zijn. Je moet dus 1-2 glazen water drinken per uur. Echter ook niet meer want dan loop je kans op 'watervergiftiging', wat ook dodelijk kan zijn.

    Cocaïne kan 'verkeerd vallen' waardoor je angstig en achterdochtig wordt. Bij een hoge dosis kan de achterdocht uitgroeien tot waanvoorstellingen.

    Na cocaïnegebruik krijg je een 'kater', waarbij je je lusteloos en 'down' voelt. Je kan de neiging hebben opnieuw te gaan gebruiken, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

    Cocaïne is erg belastend voor het hart. Het verhoogt bloeddruk en hartslag, terwijl tegelijkertijd de bloedvaten vernauwd worden. Dit kan tot hartaandoeningen leiden, zoals hartritmestoornissen en een hartinfarct. Ook een hersenbloeding is mogelijk.

    De vaatvernauwende werking van cocaïne kan na enige tijd het neusslijmvlies laten ontsteken, wat vrij pijnlijk is.

    Van cocaïne kan je sterk geestelijk afhankelijk worden. Je hebt dan het idee voortdurend cocaïne nodig te hebben om het dagelijkse leven aan te kunnen. Veelgebruikers van cocaïne voelen zich steeds opgejaagd en zijn snel geïrriteerd. Ook je persoonlijkheid verandert, waarbij je erg egocentrisch wordt. Chronische slapeloosheid en vermagering komen voor en je krijgt gemakkelijk 'paranoia gedachten'. Een hoge dosis kan ook een tijdelijke psychose veroorzaken (dingen horen en zien die er niet zijn).

    Cocaïne kan je overmoedig maken, waardoor je gevaar niet langer ziet. Onder invloed aan het verkeer deelnemen bijvoorbeeld is bijzonder riskant.

    Als je anti-depressieve medicatie neemt (meer bepaald MAO-remmers) dan kan dit leiden tot serotoninevergiftiging. Hetzelfde geldt voor andere stimulerende middelen zoals XTC en speed. Serotoninevergiftiging veroorzaakt oververhitting, bewustzijnsstoornissen en hartproblemen (hartaanval of hartstilstand).

  • Kan je karakter veranderen door cocaïne-gebruik?

    Bij regelmatig gebruik, zelfs na een korte periode, kan je inderdaad opvallend egocentrisch worden. Je begint je arrogant en 'koud' te gedragen, je wilt 'in het middelpunt' staan, je wordt impulsief en ongeduldig, en je houdt geen rekening meer met anderen. Als je heftig gebruikt kan je er ook 'paranoia' van worden.

    Deze persoonlijkheidsveranderingen verdwijnen weer, nadat je een tijd gestopt met gebruik.

  • Cocaïne en alcohol. is dat een goede mix?

    Cocaïne- en alcoholgebruik kan sterk op mekaar inwerken, in twee richtingen.

    • Cocaïnegebruikers hebben dikwijls de neiging sterk door te drinken omdat ze de verdovende werking van alcohol minder voelen.
    • Anderzijds zijn sommige mensen sneller geneigd cocaïne te gebruiken wanneer ze stevig gedronken hebben, omdat alcohol de remmingen wegneemt.

    De mix van cocaïne en alcohol zou ook een bepaald soort euforie opwekken. Tegelijkertijd worden hart en lever extra zwaar belast, wat het combineren zeer riskant kan maken.

    Meer over de combinatie cocaïne-alcohol op de website van De DrugLijn

  • Hoe zuiver is cocaïne eigenlijk?

    Cocaïne wordt altijd versneden. Dat versnijden gebeurt meestal met onschadelijke producten zoals bepaalde suikers of vitamines. In sommige gevallen worden ook wel minder onschadelijke en zelfs gevaarlijke stoffen gebruikt.

    Veel gebruikers testen zelf even de cocaïne door een kleine hoeveelheid op de tong of het tandvlees aan te brengen. Ze verwachten dan een bittere smaak en een lichte plaatselijk verdovende werking. Deze 'test' geeft echter geen uitsluitsel over de samenstelling van het product, omdat sommige toevoegingen dezelfde effecten hebben.

    Meer over de zuiverheid van cocaïne op de website van De DrugLijn

GHB

  • Kan je verslaafd worden aan GHB?

    Het wordt hoe langer hoe duidelijker dat GHB zwaar verslavend kan zijn. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk kan je er afhankelijk van worden. Lichamelijke afhankelijkheid kan al optreden na enkele weken intensief gebruik. Er treden dan ernstige ontwenningsverschijnselen op, zoals heftig beven, veel zweten, misselijkheid en sterke angsten. Soms ook epileptische aanvallen en hallucinaties. Lichamelijke ontwenning moet altijd onder medisch toezicht gebeuren.

    Bij lichamelijke verslaving moet je om de paar uren een dosis nemen om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan.

  • Wat zijn de belangrijkste risico's van GHB?

    GHB is moeilijk te doseren. Het verschil tussen een dosis met aangename effecten en de dosis waarbij iemand in slaap valt of bewusteloos wordt is erg klein. Je neemt dus snel te veel GHB. Een overdosis kan fataal aflopen, omdat de ademhaling verstoord wordt en zelfs kan stilvallen.

    De combinatie met alcohol versterkt de verdovende effecten van GHB, zelfs van een kleine dosis. De combinatie met alcohol kan er ook toe leiden dat je gaat overgeven en dan stikt in je eigen braaksel.

    De samenstelling van het product kan sterk variëren, waardoor het nog moeilijker in te schatten is hoe je zal reageren. Een verkeerde samenstelling kan ook brandwonden veroorzaken aan mond, slokdarm en maag.

    GHB kan zwaar verslavend zijn, zelfs na wat intensiever gebruik op korte termijn. De ontwenningsverschijnselen zijn heftig en moeten onder medische begeleiding gebeuren.

  • GHB komt ook in ons lichaam voor, dus is het toch onschadelijk?

    Het klopt dat GHB (gamma-hydroxyboterzuur) in zeer kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam voorkomt. Vroeger werd het ook als narcosemiddel bij operaties gebruikt of werd het voorgeschreven bij sommige slaapproblemen. Tegenwoordig niet meer.

    Het is echter niet omdat het ook in de natuur voorkomt dat het daarom onschadelijk is, zeker niet in grotere hoeveelheden. Serotonine komt ook in ons lichaam voor, maar te veel serotonine leidt tot oververhitting, bewustzijnsstoornissen en hartproblemen.

    De grondstoffen die gebruikt worden om GHB aan te maken zijn een bijtend schoonmaakmiddel en gootsteenontstopper.

  • Is GHB hetzelfde als 'vloeibare XTC' of 'vloeibare'?

    GHB en XTC hebben niets met elkaar te maken en zijn twee totaal verschillende producten. Om het gemakkelijker te verkopen werd GHB enkele jaren geleden op de markt gebracht onder de benaming 'vloeibare XTC'. Bij een lage dosis lijkt het effect voor sommige mensen op het effect van XTC: ontremming, lichte euforie en de neiging om contact te maken.

    Tegenwoordig wordt GHB soms nog altijd als 'vloeibare' benoemd, soms ook als 'G'.

  • Wordt GHB soms stiekem in een drankje gedaan?

    Het zal inderdaad wel gebeuren dat sommige mensen hier het slachtoffer van worden, om ze te verdoven en zo te manipuleren of seksueel te misbruiken. Mogelijk komt het meer voor tussen mensen die elkaar kennen, dan dat het door wildvreemden gebeurt. Als je geen alcohol gedronken hebt is de zoute smaak van GHB echter moeilijk te maskeren.

    Meer hierover op de website van De DrugLijn

Ketamine

  • Wat is ketamine eigenlijk?

    Ketamine (of 'Special K') is een narcosemiddel dat soms nog in de dierengeneeskunde wordt toegepast.

    In lage dosis werkt het eerder opwekkend, in hogere dosissen veroorzaakt het hallucinogene (trip-achtige) effecten.

    In zeer hoge dosis krijg je 'bijna-dood ervaringen' en het gevoel dat je geest het lichaam verlaat (het zogenaamde 'dissociatieve effect').

  • Kan je verslaafd worden aan ketamine?

    Er treedt 'tolerantie' op, wat wil zeggen dat je bij herhaald gebruik steeds meer moet nemen om het effect te voelen. Ketamine kan ook sterk geestelijk verslavend zijn.

    Lichamelijke verslaving komt niet echt voor en, behalve de geestelijke afkick, is er eigenlijk geen sprake van onthoudingsverschijnselen.

  • Wat zijn de belangrijkste risico's van ketamine?

    Het is moeilijk om ketamine juist te doseren om het gewenste effect te bereiken. Je kan er dus sneller sterker verdoofd door geraken dan je eigenlijk wilde. Combineren met andere verdovende producten, zoals alcohol, kan zeer riskant zijn.

    Je kan van ketamine verward en erg angstig worden.

    Bij regelmatig gebruik kan ketamine zorgen voor problemen met de nieren en de blaas, zoals: bloed in de urine, continue aandrang, pijn bij het plassen of te vaak moeten plassen. Veelvuldig (dagelijks) gebruik kan tot zeer ernstige blaasproblemen lijden.

Heroïne

  • Wat is heroïne eigenlijk?

    Heroïne wordt gemaakt van morfine, dat op zijn beurt een afgeleid product is van opium. Opium is afkomstig van de papaverplant. Heroïne heeft een sterke verdovende en pijnstillende werking.

  • Is heroïne verslavend?

    Er is een zeer grote kans op geestelijke en lichamelijke verslaving. Bij stoppen of onderbreken van regelmatig gebruik kunnen sterke ontwenningsverschijnselen optreden

  • Wat zijn de belangrijkste risico's?

    Het belangrijkste risico op de korte termijn, is het risico op een overdosis. De kans op een overdosis is vrij groot, omdat je niet weet hoe 'zuiver' de heroïne zal zijn. De ademhaling kan daarbij stil stilvallen. De belangrijkste redenen voor een overdosis zijn:

    • Niet gewend zijn aan de sterkte van de heroïne of heroïne gebruiken die sterker is dan je dacht.
    • Gebruik bij oververmoeidheid, ziekte of een lage weerstand.
    • Na een tijd stoppen weer dezelfde dosis nemen als vroeger.
    • Na een tijd 'chinezen' ineens gaan spuiten, met dezelfde dosis.

    Combinatie met andere verdovende middelen is zeer riskant, omdat je dan in coma kan gaan.

    Bij delen van naalden met andere gebruikers is er kans op besmetting met hepatitis of HIV.

    Heroïne kan zeer snel aanleiding geven tot geestelijke en lichamelijke verslaving.

faq