Verslaving en ontwenning

Minderen of stoppen met drugs die je langdurig en veel gebruikt hebt kan erg moeilijk zijn. Bij elke afkick ondervind je zowel lichamlijke als psychische klachten. Maar de afkick van sommige drugs kan ook echt gevaarlijk zijn, zoals bijvoorbeeld van GHB.

afkicken

Geestelijk afkicken:

  • Van elke drug kan je psychisch afhankelijk worden. Het verlangen kan een drang worden, waardoor het je leven gaat beheersen.
  • Geestelijk afkicken wordt dikwijls onderschat omdat het veel langer duurt dan eventuele lichamelijke ontwenning.
  • Zelfs bij drugs waarvan je in principe niet lichamelijk afhankelijk wordt kan je lichamelijke klachten krijgen bij de afkick. Zoals: onrust, angsten, 'paranoia', slaapproblemen, maagklachten, beven, zweten, hoofdpijn en prikkelbaarheid.

Lichamelijk afkicken:

  • Van GHB, alcohol, opiumproducten (heroïne, morfine), en een aantal medicijnen (slaap- en kalmeermiddelen, sommige pijnstillers) kan je lichamelijk afhankelijk worden. Dat wil zeggen dat je letterlijk ziek wordt als je ermee stopt, omdat je lichaam er naar 'vraagt'.
  • De ontwenningsverschijnselen kunnen zeer heftig zijn, en soms zelfs levensgevaarlijk. Begeleiding door een arts is vaak noodzakelijk om vervangmedicatie te geven, een afbouwschema op te stellen en om je algemene toestand op te volgen.

Hoe lang duurt het en wat helpt?

ontwenning

Moeilijk te voorspellen, want iedereen reageert anders. De lichamelijke ontwenning is meestal na 2-3 weken voorbij (ook van alcohol of drugs waar je lichamelijk afhankelijk van wordt).

De geestelijke ontwenning duurt echter veel langer en verloopt meestal 'in golven'. Je lijkt ervan af te zijn en dan komt het plots weer opzetten. Het is van groot belang dat je jezelf 'in de gaten houdt' en steun vindt in je omgeving.

Kunnen medicijnen helpen?

Er bestaat geen specifieke medicatie om af te kicken van XTC, speed, cocaïne of cannabis. Er kan wel ondersteunende medicatie gegeven worden om de hevigste symptomen van ontwenning op te vangen. Dat gebeurt best in samenspraak met een arts. Het kan gaan om symptoombestrijders of om slaap-en kalmeermiddelen (die je best niet langer dan 2-3 weken neemt).

Voor alcohol en heroïne bestaat wel specifieke medicatie. I.v.m. alcohol vind je meer info op www.alcoholhulp.be

Zelfzorg, steun en begeleiding

Belangrijker dan medicijnen is goed voor jezelf zorgen. Dat betekent zorgen voor je gezondheid, voldoende rust, ontspanning en de nodige afleiding. Neem indien nodig een tijdje vrijaf, probeer gezond te eten, vermijd stress zoveel je kan en doe dingen die je leuk vindt. Dit programma kan ook een hulpmiddel zijn.

Ook erg belangrijk is steun vanuit je omgeving. Probeer alleszins open te zijn over je drugprobleem tegenover enkele mensen die je vertrouwt. Anderen kunnen je ook mee 'in de gaten houden' om je te helpen. Maak daar wel afspraken rond waar je zelf achter staat, anders dreigt het een kat-en-muis spel te worden.

Je kan ook beroep doen op verschillende vormen van gespecialiseerde hulpverlening, zoals de online begeleiding op deze website.

Afkicken via een opname?

Lukt het afkicken moeilijk, is de ontwenning te heftig of ben je er niet gerust in, dan kan je een opname overwegen in een ziekenhuis of afkickcentrum. Je wordt dan van nabij opgevolgd. Bij ontwenning van bijvoorbeeld GHB kan dit aangewezen zijn. Bespreek met je huisarts hoe en waar een opname best geregeld wordt. Of informeer bij De DrugLijn.