Informatie voor broers en zussen

Als je broer of zus begint te experimenteren met drugs dan kan dat jou in 'tweestrijd' brengen. Enerzijds kan je je zorgen maken, anderzijds wil je niet 'klikken' bij je ouders. Dus ook voor jou is deze situatie niet gemakkelijk. Als je er niet gerust in bent spreek er dan alleszins over met je broer of zus, maar laat niet over je grens gaan.

Je hoeft geen 'drugexpert' te worden, maar het kan zeker geen kwaad om je te informeren over drugs.

broers zussen druggebruik

Wat kan je doen als broer of zus?

Als je broer of zus alcohol- of drugproblemen heeft dan heb jij daar waarschijnlijk ook last van. Je wil helpen, maar weet niet hoe. En als je helpt krijg je misschien het deksel op de neus. Wist je voordien wat je aan je broer of zus had, dan kan die zich nu onvoorspelbaar gedragen. Mogelijk word je gemanipuleerd, word je om geld gevraagd, moet je dingen geheim houden en kan je niet meer rekenen op hem of haar.

  • Je kan nog meer in tweestrijd getrokken worden omdat je dingen die je weet niet onmiddellijk wil 'verklikken' aan je ouders.  Probeer je grenzen aan te geven: wat wil je doen en wat zeker niet. Wanneer het echt te moeilijk wordt, spreek dan toch je ouders aan, of anderen die je vertrouwt. Doe dit zeker wanneer je gemanipuleerd of misschien zelfs 'gechanteerd' wordt. Iemand helpen mag niet ten koste van jezelf gaan.
  • Als je broer of zus het 'zorgenkind' is thuis, dan kan dat vaak alle aandacht van je ouders opeisen. Terwijl jij je ook zorgen maakt, of boos en verdrietig bent over heel de situatie. Laat dat regelmatig horen aan je ouders. 
  • Veel broers en zussen hebben de neiging om een stapje opzij te zetten en de eigen problemen voor zich te houden. Want: "mama en papa hebben al genoeg aan hun hoofd". Je hebt echter niet alleen recht op je deel van de aandacht i.v.m. de zorgen die je je maakt om je broer of zus, maar je hebt ook recht op ondersteuning en aandacht voor je eigen moeilijkheden en problemen
  • Zorg voor jezelf. Het heeft geen zin om voortdurend met de gezinsproblemen bezig te zijn. Probeer ervoor te zorgen dat je ook je eigen leven uitbouwt. Blijf afspraken maken met je vrienden en doe dingen die je leuk vindt.

Waar kan je hulp vinden?

support

  • Je kan je richten naar de Centra voor Leerlingen Begeleiding waarmee je anoniem online kan chatten. Voor een gesprek kan je terecht bij het CLB dat verbonden is met je school. Zij zullen je vragen vertrouwelijk behandelen.
  • Meer informatie vind je op de website van De DrugLijn.
    Je kan De DrugLijn anoniem contacteren: 078/15 10 20, van maandag tot vrijdag van 10u tot 20u, of via het online contactformulier.
  • Je kan 24/24 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via chat op hun website.
  • Broers of zussen kunnen ook beroep doen op de Awel.be of op het JAC. Al deze diensten kan je via mail of chat contacteren.

Meer info