Over XTC

XTC was oorspronkelijk een 'designer drug', die 'ontworpen' werd in een laboratorium om specifieke effecten op te roepen bij een gebruiker.

De werkzame stof die erin zit, is MDMA (methyleen-dioxy-methamfetamine). XTC is verwant met stimulerende stoffen zoals amfetamines, maar ook met mescaline, een tripmiddel uit de peyotecactus. XTC werkt dus opwekkend en bewustzijnsveranderend (hallucinogeen).

Het wordt verkocht onder de vorm van veelkleurige tabletten, pillen of capsules. Door gebruikers dikwijls 'bollen' genoemd. Soms ook in poeder- en kristalvorm.

XTC pillen kunnen allerlei vormen en kleuren hebben en vaak staat er een logo op. Dit zegt echter niets over de samenstelling van het product. De dosis MDMA in een pil kan sterk variëren. Soms zijn er andere stoffen toegevoegd en soms zit er zelfs helemaal geen MDMA in! Een pil kan dus heel verschillend en onvoorspelbaar werken.

xtc - ecstacy

Hoe wordt het gebruikt?

  • Omdat XTC voornamelijk als pil op de markt is, wordt het gewoon geslikt.
  • In poedervorm nemen gebruikers kleine likjes, of ze rollen het in een vloeitje ('XTC-bommetje') en slikken het door. Soms wordt het opgelost in een drankje.
  • Het effect wordt merkbaar na een half uur tot een uur. Na ongeveer 4 tot 6 uren neemt de werking af. Soms wordt er dan bijgeslikt.

Meer over de effecten van XTC »