Over GHB

GHB (de afkorting van 'gamma-hydroxy-boterzuur') is een verdovend product dat vroeger in de geneeskunde en de dierengeneeskunde als narcosemiddel gebruikt werd.

De belangrijkste grondstof om GHB aan te maken is GBL ('gamma-butyrolacton). GBL wordt doorgaans gebruikt als een agressief schoonmaakmiddel. Het wordt vermengd met 'natronloog', wat normaal gebruikt wordt als ontstoppingsmiddel. De verhouding tussen beide stoffen is erg belangrijk. Een verkeerde verhouding levert extra gezondheidsrisico's op.

GHB wordt meestal verkocht als een kleurloze en reukloze vloeistof met een licht zoute smaak, die in een plastic buisje of (Flugel)flesje zit. Soms ook als poeder, en soms als capsules.

Het komt voor dat GHB als 'vloeibare XTC' wordt aangeboden, waarschijnlijk om 'marketing' redenen. Het heeft echter niets met XTC te maken en de effecten zijn ook grondig verschillend.

GHB - gamma-hydroxy-boterzuur

Hoe wordt het gebruikt?

  • GHB als vloeistof wordt ofwel puur gedronken, ofwel gemixt in een drankje.
  • In poedervorm wordt het opgelost in een drankje en dan gedronken. Capsules worden geslikt.
  • Het effect wordt merkbaar na 15 tot 20 minuten en is het sterkste na 30 tot 45 minuten. Na 2 tot 3 uur neemt het effect weer af.

Meer over de effecten van GHB »