Geknoei met XTC

Het Nederlandse Drugsinfoteam onderzoekt regelmatig hoeveel MDMA (de werkzame stof) een XTC-pil bevat en maakte een vergelijking tussen 2009 en 2016. Uit de vergelijking blijkt dat de hoeveelheid MDMA sterk is toegenomen. Een gemiddelde pil van 2016 is vaak 2 tot 3 maal krachtiger!

xtc

Een hogere dosis MDMA heeft geen invloed op de gewenste effecten, maar verhoogt wel de negatieve bijwerkingen zoals: meer kans op oververhitting, te opgefokt worden, malen met de kaken en een zwaardere kater.

Ook bevatten sommige zogenaamde XTC-pillen geen MDMA, maar o.a. PMA. PMA wordt in de pers soms omschreven als een middel dat 'sterker' is dan MDMA. Maar dat klopt niet. Je wordt er niet meer high van. PMA is wel meer toxisch, en vooral goedkoper voor de producenten. PMA is ook veel riskanter omdat het trager werkt dan MDMA. Gebruikers slikken dan zo'n pil, voelen geen effect na een uur en gaan bijslikken. Omdat PMA giftiger is kunnen er dan ernstige problemen ontstaan. In Engeland vielen er daardoor in 2012 vijf dodelijke slachtoffers na PMA gebruik en in 2013 minstens zeventien.

Hieronder zie je de infographic van het Drugsinfoteam over de sterkte van XTC-pillen.

xtc infographic

Meer info