Over Cocaïne

Cocaïne of 'coke' is een wit kristalachtig poeder dat via chemische bewerking verkregen wordt uit de bladeren van de cocaplant (die in Zuis-Amerika voorkomt). De werkzame stof is cocaïnehydrochloride.

Cocaïne wordt altijd versneden, omdat het onversneden een te sterk effect heeft dat als onaangenaam ervaren wordt. De hoeveelheid werkzame cocaïne kan variëren tussen 30 en 90%. Als versnijdingsmiddelen worden suikers, caffeïne en verdovende middelen zoals lidocaïne gebruikt. Soms ook pijnstillers zoals fenacetine, en anti-wormenmiddelen ('levamisol'). Deze versnijdingsmiddelen kunnen extra gezondheidsrisico's opleveren.

Cocaïne kan gekookt worden met natriumbicarbonaat of ammoniak, waardoor 'basecoke' of 'crack' ontstaat. Dit kan gerookt worden, wat bijna niet mogelijk is met gewone cocaïne.

Cocaïne wordt meestal verkocht onder de vorm van poeder, verpakt in een tot envelopje geplooid (boter)papier.

cocaïne

Hoe wordt het gebruikt?

  • Cocaïne wordt doorgaans gesnoven. Er wordt een 'lijntje' gelegd van het poeder, waarna het opgesnoven wordt via een speciaal snuifkokertje, een afgeknipt rietje of een opgerold geldbiljet. Via de neusslijmvliezen bereikt cocaïne de hersenen. Het effect is snel voelbaar en kan enige tijd aanhouden (afhankelijk van de frequentie van gebruik). Het hoogtepunt van het effect duurt meestal slechts 20 tot 30 minuten.
  • Cocaïne wordt soms ook opgelost in water en daarna ingespoten. Dit gebeurt voornamelijk door zware harddruggebruikers. Het effect is sterker dan bij snuiven, maar duurt veel korter.
  • Uitzonderlijk wordt gewone cocaïne gerookt door het te mengen met tabak. Omdat het grootste deel van de cocaïne dan verbrandt, is het effect vrij beperkt.
  • Basecoke of crack wordt gerookt door het op zilverfolie te leggen en langs de onderkant te verwarmen. De dampen worden geïnhaleerd met een pijpje (dit wordt 'chinezen' genoemd). Het kan ook gewoon gerookt worden met een waterpijp of een speciaal crackpijpje. Het effect is veel heviger dan bij snuiven, maar verdwijnt ook weer na enkele minuten. De zin om onmiddellijk opnieuw te gebruiken kan zeer sterk zijn.

Meer over de effecten van cocaïne »